Srovnání účinků pu-erh vs. černý čaj

Věrní čtenáři jistě už ví, že čaj Pu-erh je tajúplný čaj pocházející výhradně z Číny. Dnes si Pu-erh porovnáme s černým čajem a zaměříme se především na jejich účinky.

 

Prvním, lehce spatřitelným rozdílem mezi černým čajem a čajem Pu-erh, je barva nálevu. Zatímco černý čaj má klasickou tmavou až černou barvu, nálev Pu-erh čaje se zbarvuje spíše do odstínů zeleného čaje - v závislosti na procesu, který se nazývá "zabití čaje" a který je naprosto klíčový pro kvalitu Pu-erh čaje. Více si o tomto procesu můžete přečíst v článku o výrobě Pu-erh.
 
 
Dalším rozdílem je chuť čajů. Zatímco Pu-erh čaj vyniká sladkou vůní, která je doplněna i o sladkou chuť čaje, kterou mnozí ani nedoslazují cukrem, pro černý čaj je typická určitá trpkost až hořkost, kterou mnozí přebíjejí citrónem.
 

Rozdíly v účincích

Pu-erh čaj je díky svým léčivým účinkům naprosto vyjimečný - je účinným pomocníkem v boji s nadváhou, je nazýván též požíračem tuku. Jedná se tedy o ideální doplněk redukčních diet, popř. též jako nápoj při provádění očistných postních kůr (hladovek). Zároveň redukuje hladinu cholesterolu v krvi – při pravidelném pití 3 šálků denně ji lze snížit až o 13% za měsíc. Aktivuje látkovou výměnu v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi.
 
Účinky černého čaje jsou významně povzbudivé, jednak kvůli zastoupení cca 4% kofeinu, ale i díky vitamínu B1. Černý čaj je proto vhodné pít při duševní práci a zátěži a plnohodnotně nahradí šálek kávy. Černý čaj také dodá lepší náladu a svojí lehkou trpkostí i srovná žaludeční problémy.

 


U několika lidí vedlo pravidelné pití černého čaje ke snížení cholesterolu v krvi a tedy ke snížení pravděpodobnosti srdečních potížíČerný čaj je dokonce vhodný pro diabetiky, neboť snižuje hladinu glukózy v krvi.

 

 
Další důležitou látkou oproti Pu-erh čaji jsou třísloviny, které dávají čaji jeho typickou, lehce svíravou a natrpklou chuť. Z vitamínů skupiny B je zde obsažen ve vodě rozpustný B1. Působí jako nervový vitamín, důležitý hlavně při duševní práci. Vitamín P přispívá k hromadění kyseliny askorbové, tedy vitamínu C. Čaj obsahuje také fluor.

 


Obecně lze říci, že Pu-erh je v mnoha věcech originál mezi všemi čaji. Účinky mezi čaji jsou různé, stejně jako jejich chuť. Příště se podíváme na srovnání Pu-erh čaje se zeleným čajem.