Vyjimečné vlastnosti čaje Pu-erh jsou dány nejen rostlinou, ale také unikátním, často ještě ručním, Výroba čajezpůsobem zpracování. Pu-erhy jsou zpracovávány způsobem pomalé fermentace (za působení bakterií).

Vše začíná sběrem čajových listů, který však musí probíhat brzy ráno, kdy jsou listy "plné energie". Poté se listy nechají během 10 hodin mírně zvadnout ve stínu (aby se proces sušení zpomalil) - tímto se dosáhne změknutí listů, které umožní další zpracování bez jejich poškození.

Další proces se nazývá v překladu "zabití zelené" a je naprosto klíčový pro kvalitu Pu-erh čaje. Listy se dají na pánvici o teplotě 70 - 80 °C a nechají se tam 3-4 minuty, po kterých se v listech zastavují enzymové procesy a listy už dál přirozeně nefermentují (pokud se proces provede špatně, má čaj trávovou chuť podobnou zelenému čaji).

V dalším kroku se listy ručně mísí, díky čemuž budou stočené a při další manipulaci se nebudou poškozovat a odlamovat.

V posledním kroku se listy suší 3-5 hodin na mírném slunci, kdy jsou neustále otáčeny.

Výroba čaje